Ανελκυστηρες

 

anelkistires image

Ανελκυστηρες είναι η ελληνική ονομασία για τα Ασανσερ, που ουσιαστικά αφορούν κάθε εγκατάσταση που χρησιμεύει στην ανύψωση ανθρώπων ή αντικειμένων. Ήδη από τον 17ο αιώνα είχαν αρχίσει να κατασκευάζονται οι πρώτοι ανελκυστηρες, ενώ βέβαια μέχρι σήμερα έχουν γνωρίσει σημαντική εξέλιξη. Πλέον όπως θα δούμε και παρακάτω υπάρχουν διαφόρων ειδών και τύπων ανεκλυστηρες, ανάλογα με τη χρήση και τον τρόπο λειτουργίας τους.

Πριν όμως προχωρήσουμε στην περαιτέρω ανάλυση, να σας ενημερώσουμε πως υπάρχει και μια γκάμα από παράπλευρες υπηρεσίες που είναι στενά συνδεδεμένες με τα ασανσερ. Τις περισσότερες θα τις δούμε παρακάτω, όμως σε ξεχωριστό τμήμα μπορείτε να δείτε τη σημαντικότερη όλων, τη Συντήρηση Ανελκυστήρα, που γίνεται ανά τακτά διαστήματα και είναι απαραίτητη για την ασφάλειά μας, αλλά και δια νόμου υποχρεωτική. Αρκετά χρήσιμη είναι επίσης και η παρουσίαση που έχουμε ετοιμάσει σε διαφορετική ενότητα, σχετικά με τα κόστη και τις τιμές, με τίτλο Ασανσερ Τιμες.

Αν όμως επιθυμείτε να λάβετε συγκεκριμένες προσφορές για ανελκυστηρες και όχι μόνο να δείτε μέσες ενδεικτικές τιμές, τότε η καλύτερη επιλογή σας είναι το myConstructor. Απλά καταχωρήστε ΔΩΡΕΑΝ το έργο σας στην πρωτοπόρα πλατφόρμα μας και αυτόματα θα ενημερωθούν όλες οι τεχνικές εταιρείες που έχουν εγγραφεί στο site μας. Όσες ενδιαφέρονται θα σας στείλουν προσφορά και έτσι θα έχετε πραγματοποιήσει την πιο ολοκληρωμένη και αποτελεσματική έρευνα αγοράς, από την άνεση του σπιτιού σας.

post a job image


Ξεκινώντας λοιπόν την ανάλυση, να αναφέρουμε πρωτίστως ότι διαχωρίζονται ανάλογα με το λόγο για τον οποίο χρησιμοποιούνται σε ανελκυστηρες ατόμων, φορτίων, οχημάτων κλπ. Εδώ θα επικεντρωθούμε στα επιβατικά ασανσερ για ανθρώπους, που όλοι έχουμε χρησιμοποιήσει σε κάποιο κτήριο. Σε σύγκριση με τους υπόλοιπους τύπους, αυτοί χαρακτηρίζονται για την υψηλότερη ταχύτητα που αναπτύσσουν και για την αυξημένη αισθητική τους.

Τα επιβατικά ασανσερ με τη σειρά τους διακρίνονται ανάλογα με τον τρόπο λειτουργίας σε υδραυλικά, ηλεκτρομηχανικά και χωρίς μηχανοστάσιο. Όπως θα δούμε κάθε είδος έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και η τελική απόφαση για το είδος που θα επιλέξετε εξαρτάται από τους ορόφους που θέλετε να εξυπηρετεί, την επιθυμητή ταχύτητα και τέλος τον όγκο των επιβατών που θα μεταφέρει καθημερινά. Ας δούμε αναλυτικά αυτά τα τρία είδη ανελκυστήρων.

Οι ηλεκτρομηχανικοί ανελκυστηρες (traction elevators) αποτελούν τους πλέον παραδοσιακούς και κλασσικούς, αφού χρονικά είναι οι πρώτοι που χρησιμοποιήθηκαν. Όσον αφορά τη λειτουργία τους, η κάθετη κίνηση γίνεται με ιμάντες ή συρματόσκοινα και μια τροχαλία βαρούλκου. Με την εφεύρεση των υδραυλικών, τα ηλεκτρομηχανικά ασανσερ άρχισαν να χρησιμοποιούνται όλο και λιγότερο, όμως συνεχίζουν να έχουν κάποια συγκριτικά πλεονεκτήματα, που τα χρίζουν ως ιδανική λύση για ορισμένες περιπτώσεις.

Πιο συγκεκριμένα οι ηλεκτρομηχανικοί ανελκυστηρες χαρακτηρίζονται από την απρόσκοπτη λειτουργία τους όταν υπάρχει μεγάλος όγκος εκκινήσεων, πολλές στάσεις και μεγάλες διαδρομές, δηλαδή πολλοί όροφοι, διατηρώντας αξιοπρεπή ταχύτητα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του πύργου των Αθηνών που χρησιμοποιεί ηλεκτρομηχανικά ασανσερ για την κάλυψη 24 ορόφων με την ταχύτητα να φθάνει τα 3m/s.

Μάλιστα στους ηλεκτρομηχανικούς ανελκυστηρες υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογής μεταβλητής συχνότητας (inverter), η οποία προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, με κυριότερο την μείωση της καταναλισκόμενης ενέργειας ως και 40%! Εκτός αυτού προσφέρει μια σχεδόν αθόρυβη λειτουργία, ενώ η εκκίνηση και η στάση του θαλάμου γίνεται αρκετά πιο ανώδυνη και ανεπαίσθητη. Τέλος όσον αφορά την ασφάλεια υπάρχει η δυνατότητα να τοποθετηθεί σύστημα απεγκλωβισμού για περιπτώσεις ολικής διακοπής ρεύματος, που διαφορετικά δεν υποστηρίζεται στους ηλεκτρομηχανικούς.

Παρά τα πλεονεκτήματα που εμφανίζουν οι ηλεκτρομηχανικούς ανελκυστηρες και την συνεχή εξέλιξή τους, οι υδραυλικοί (Hydraulic Elevators‎) από την εμφάνισή τους τα τελευταία 20 χρόνια έχουν κερδίσει ένα σημαντικό μερίδιο αγοράς, ενώ ειδικά σε κάποιες περιπτώσεις η επιλογή τους είναι σχεδόν μονόδρομος. Εδώ πλέον γίνεται χρήση υδραυλικής ισχύος με μια ηλεκτροκίνητη αντλία να προωθεί το υδραυλικό έμβολο σε μια ανυψωτική διάταξη.

Κατά βάση οι υδραυλικοί ανελκυστηρες επιλέγονται σε κτήρια με μικρότερη κυκλοφορία από τους ηλεκτρομηχανικούς και για μικρότερα κτήρια με ως 5-8 ορόφους. Κατ εξαίρεση τα υδραυλικά ασανσερ μπορούν να είναι εξίσου αποδοτικά και σε μεγαλύτερα κτήρια με αυξημένες κυκλοφοριακές απαιτήσεις, αν εγκατασταθεί σύστημα ελέγχου της θερμοκρασίας του υδραυλικού μέσου.

ΒΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ
ΓΙΑ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΕΣ


4 steps image

facebook logo

Σε γενικές γραμμές οι υδραυλικοί ανελκυστηρες χαρακτηρίζονται από την εύκολη και γρήγορη εγκατάστασή τους, με συνακόλουθο το μειωμένο κόστος, ενώ διακρίνονται και για την αθόρυβη λειτουργία τους και την ομαλή κίνηση τους κατά την επιτάχυνση και την επιβράδυνση. Ακόμα επιτρέπουν τον αυτόματο απεγκλωβισμό των επιβατών σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, ενώ χρειάζονται μικρότερο χώρο για το φρεάτιο και το μηχανοστάσιο. Τέλος πολύ σημαντικό είναι πως έχουν χαμηλότερο κόστος συντήρησης και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, μιας και ο κινητήρας τους βρίσκεται συνεχώς μέσα στο λάδι.

mlr elevatorΜια τρίτη κατηγορία από ασανσερ είναι οι ανελκυστηρες χωρίς μηχανοστάσιο, οι οποίοι είναι γνωστοί και ως MRL. Ουσιαστικά πρόκειται για την πλέον πρωτοπόρα κατηγορία που συνδυάζει τα πλεονεκτήματα και από τους δύο παραπάνω τύπους, ενώ όπως καταλαβαίνετε για την εγκατάστασή του δεν χρειάζεται μηχανοστάσιο. Ο κινητήριος μηχανισμός για τα MRL τοποθετείται μέσα στο φρεάτιο (πάνω), ενώ ο πίνακας ελέγχου/χειρισμού είναι δίπλα στην πόρτα του τελευταίου ορόφου.

Οι ανελκυστηρες χωρίς μηχανοστάσιο μπορεί να είναι είτε ηλεκτρομηχανικοί είτε υδραυλικοί, αν και συνηθέστεροι είναι ο πρώτοι. Βασικά χαρακτηριστικά που τους διακρίνουν είναι η υψηλή ταχύτητα μεταφοράς, η ελάχιστη ισχύς που απαιτείται για τη λειτουργία του (άρα χαμηλότερη ενέργεια και μικρότερο κόστος), καθώς και η πραγματικά αθόρυβη λειτουργία τους. Ένα ακόμα σημαντικό όφελος που προσφέρουν είναι ότι προσδίδουν προστιθέμενη αξία στο κτήριο, αφού ο χώρος για το μηχανοστάσιο μπορεί να γίνει μια αποθήκη ή κάτι άλλο έξτρα.

Αποτελούν την πλέον ιδανική λύση για τα παλαιότερα κτήρια, που κατά την κατασκευή τους δεν είχε προβλεφθεί η ύπαρξη ασανσερ. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να τοποθετηθούν ανελκυστηρες σε κάθε κτήριο, ενώ ακόμα και σε νέες κατοικίες επιτρέπει την εξοικονόμηση χώρου συγκριτικά με τους υδραυλικούς και τους ηλεκτρομηχανικούς. Τέλος αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή και για κτήρια με μεγάλες κυκλοφοριακές απαιτήσεις, όπου απαιτείται γρήγορη εξυπηρέτηση.

Συνεπώς ανάλογα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του κτηρίου, ταιριάζουν διαφορετικοί ανελκυστηρες. Σε ένα κτήριο με λίγες στάσεις είναι πιθανόν πιο ωφέλιμο ένα υδραυλικό ασανσερ, ενώ σε μεγαλύτερα κτήρια με μεγάλη κίνηση θα αποδώσει καλύτερα το ηλεκτρομηχανικό. Από την άλλη σε περίπτωση κτηρίων χωρίς πρόβλεψη για ανελκυστήρα, οι MLR χωρίς μηχανοστάσιο αποτελούν μονόδρομο.

Μια ξεχωριστή κατηγορία που χρησιμοποιούνται σε ειδικές περιπτώσεις είναι οι ανελκυστηρες για ΑΜΕΑ, οι οποίοι βοηθούν σημαντικά στην μεταφορά και μετακίνηση των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα. Σύμφωνα με τον κανονισμό οι ελάχιστες διαστάσεις της καμπίνας είναι 1,1x1,4m (8 άτομα/ 600 kg), ενώ υπάρχουν και άλλες ελάχιστες απαιτήσεις και προυποθέσεις, με κύριο στόχο τη διασφάλιση της ασφάλειας.

Ως εναλλακτικές επιλογές υπάρχουν οι ανελκυστηρες σκάλας με καρεκλάκι, που βοηθούν στο ανέβασμα μιας σκάλας, όμως προτιμότερη λύση όταν ο χρήστης έχει αναπηρικό αμαξίδιο είναι τα ασανσερ σκάλας με πλατφόρμα, τα οποία επιτρέπουν την ανάβαση και στο αμαξίδιο. Τέλος για εξωτερικούς χώρους υπάρχουν κάθετοι μηχανισμοί, ώστε ο χρήστης να ξεπεράσει αρχιτεκτονικές δυσχέρειες ανάμεσα στους ορόφους.

 

Υπηρεσίες

Εκτός από το είδος του ανελκυστήρα που θα επιλέξετε, υπάρχουν και μια σειρά από υπηρεσίες που συνδέονται μαζί τους και πρέπει να γνωρίζετε. Ίσως σημαντικότερη όλων είναι η Συντήρηση Ανελκυστήρα που θα σας παρουσιάσουμε σε ξεχωριστή ενότητα, όμως υπάρχουν και άλλες εξίσου χρήσιμες και σημαντικές υπηρεσίες.

Οι κυριότερες είναι η επισκευή, η ανακαίνιση, η πιστοποίηση και η συντήρηση του. Λόγω της συνάφειας των όρων συχνά οι παραπάνω υπηρεσίες συγχέονται, για αυτό παρακάτω θα αποσαφηνίσουμε τι σημαίνει κάθε μια και μετά θα κάνουμε μια σύντομη ανάλυση τους.

Αρχικά η επισκευή αναφέρεται στη διόρθωση βλαβών που έχουν παρουσιαστεί και οδηγούν στη δυσλειτουργία του, ενώ η ανακαίνιση μπορεί να γίνει χωρίς να υπάρχει κάποιο ουσιαστικό πρόβλημα, με στόχο την αναβάθμιση των τεχνικών προδιαγραφών, σε συνδυασμό τις περισσότερες φορές με την αισθητική αναβάθμισή του. Από την άλλη πλευρά η συντήρηση ανελκυστήρα αναφέρεται σε έναν περιοδικό και υποχρεωτικό έλεγχο, ώστε να βεβαιώνεται η σωστή λειτουργία του και να διαπιστώνονται νωρίς πιθανά προβλήματα. Τέλος η πιστοποίηση αφορά την έκδοση ενός εγγράφου που πιστοποιεί την ασφαλή και ομαλή λειτουργία τους.

Πιο συγκεκριμένα όσον αφορά την επισκευή πρέπει να γνωρίζετε ότι σε γενικές γραμμές μετά το πέρας 15-25 ετών όσο καλή και αν είναι η συντήρηση, οι ανελκυστηρες αρχίζουν να παρουσιάζουν τα πρώτα προβλήματα. Εκεί ανάλογα με τη δυσλειτουργία που θα προκύψει πρέπει να προχωρήσετε στην επισκευή, ώστε να παραμείνει απόλυτα ασφαλής η χρήση του.

Ενδέχεται όμως κάποιοι να μην έχουν πρόβλημα αλλά να θέλετε να τους αναβαθμίσετε και να τους προσθέσετε επιπλέον χαρακτηριστικά ή να τους ανανεώσετε αισθητικά. Οι εργασίες ανακαίνισης μπορεί να είναι αρκετές με βάση κυρίως το γούστο και τις ανάγκες σας, ωστόσο οι πιο συνηθισμένες είναι η ανακαίνιση του θαλάμου (οροφή, δάπεδο, φωτισμός, επένδυση), η αντικατάσταση των θυρών και η γενική επισκευή του κινητήριου μηχανισμού. Η πιο συνηθισμένη εργασία ανακαίνισης πάντως, ειδικά για παλιούς ηλεκτρομηχανικούς ανελκυστηρες είναι η εγκατάσταση συστήματος inverter, που μεταξύ άλλων οδηγεί στην εξοικονόμηση ενέργειας ως 40%.

Τέλος έχουμε την υπηρεσία της πιστοποίησης, η οποία διασφαλίζει τις προδιαγραφές ασφαλείας, ενώ συχνά τα πορίσματά της οδηγούν στην επισκευή που είδαμε παραπάνω. Μάλιστα σύμφωνα με την ΚΥΑ 2604/Β/2008 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2604/08, όλοι οι ανελκυστηρες πρέπει να είναι πιστοποιημένοι, αν και σύμφωνα με τα στοιχεία οι περισσότεροι στη χώρα μας παραμένουν χωρίς πιστοποιητικό. Αναμφισβήτητα πρόκειται για μια υπηρεσία που συντελεί σημαντικά στην ασφάλειά μας, με τον έλεγχο όλων των συστημάτων ασφαλείας και την ελαχιστοποίηση του κινδύνου ατυχήματος.

Αυτές είναι οι βασικότερες υπηρεσίες, με σημαντικότερη και πιο συνηθισμένη τη Συντήρηση Ανελκυστήρα. Κλείνοντας αυτή την ενότητα, σας συνιστούμε να διαβάσετε και μια ανάλυση που έχουμε ετοιμάσει για τις τιμές και το κόστος τους, με τίτλο Ασανσέρ Τιμές.

Σε κάθε περίπτωση αν θέλετε να λάβετε προσφορές με συγκεκριμένες τιμές και προσφορές, είτε για την αγορά και εγκατάστασή τους είτε για όλες τις συνακόλουθες υπηρεσίες (συντήρηση, επισκευή, ανακαίνιση, πιστοποίηση) τότε η καλύτερη επιλογή σας είναι το myConstructor. Απλά καταχωρήστε ΔΩΡΕΑΝ το έργο σας και σύντομα θα αρχίσετε να λαμβάνετε προσφορές από τις κορυφαίες και πιο οικονομικές εταιρείες του κλάδου, οι οποίες μάλιστα έχουν αξιολογηθεί από προηγούμενους πελάτες. Έτσι θα έχετε πραγματοποιήσει τον πιο ολοκληρωμένη και αποτελεσματική έρευνα αγοράς, από την άνεση του υπολογιστή σας!

post a job

 

Για πληροφορίες καλέστε μας άμεσα στο 210 300 9323 ή επικοινωνήστε μαζί μας